Evroazijski put

Evroazijski put

четвртак, 19. март 2015.

Европејске манипулације и CODEX ALIMENTARIUS




  Сви смо чули за појам медијске манипулације, али умемо ли увек да је препознамо? Један од њених облика, и то релативно чест, је манипулација сарказмом, или да кажемо српски – спрдњом. Фамозних деведесетих су медији наклоњени тадашњој власти неспретно више пута поновили фразу „неправедне и ничим изазване санкције“. Нисам много тада пратио те државне медије, но мислим да сасвим оправдано претпостављам да је на једно помињање те фразе, у оним опозиционим иста бар три пута поновљена у ироничном и подсмешљивом контексту. То је у (тада доста политизованој) друштвеној средини прешло у оквире разних протестних или неформалних окупљања, па су људи између себе толико пута поновили ту фразу спрдајући се (као уосталом и ону сасвим тачну „страни плаћеник“) да су на крају и сами почели да верују да те санкције, ако већ нису неправедне, барем нису нешто што би требало замерити онима који су нам их увели.
 
Слично се поновило почектом двехиљадитих са фамозним печењем ракије. Могуће да је на (оно мало) патриотских и евроскептичних медија истицана теза да ће нам ЕУ забранити печење ракије. Сигурно су то патриотски расположени грађани понављали на интернет форумима (друштвене мреже тада нису постојале). Међутим, скоро сам сигуран да је на једно озбиљно помињање те забране печењем ракије долазило десет пута поновљено спрдање са тим. Па шта ако нам ЕУ брани да печемо ракију, тамо ће нам ионако потећи мед & млеко! Било је ту и озбиљнијих доказивања како је та забрана за наше добро, уосталом није ли још у филму „Хитлер из нашег сокака“ фолксдојчер кога је играо Никола Симић рекао сељацима да ће им запечатити казане...


 
 И тако, док је пажња скренута на ракију, не размишљамо о ономе што би нам ЕУ такође могла забранити, у оквиру процеса „усклађивања“. Док смо гледали жуте звездице на плавој позадини, занесени да ћемо и ми једнога дана постати Звезда (Гранда), у том рају је ступио на снагу злогласи CODEX ALIMENTARIUS, који смо и ми потписали (односно наши политиканти). По том закону природни лекови од биља морају се истраживати неколико година, а сертификат да би се ушло на тржиште ЕУ кошта 100.000 евра. Ова забрана се односи и на потписнице закона које нису чланице ЕУ, што ће рећи да ће се код нас забранти рад траварима, медарима, па и продаја чајева. Да ли то само домаћи ксенофоби кукају да ће остати без ракије, да ли је то параноја наших еурофоба или слика и прилика европејског раја, просудите сами. Да не буде сутра само да су различите врсте меда и лековито биље отрови јер нису по стандардима ЕУ, те да је добро што смо их се ратосиљали. Или ће можда бити да је и вода из водовода забрањена, а и шта ће нам кад можемо имати увозну, пластифицирану.

Нема коментара:

Постави коментар