Evroazijski put

Evroazijski put

недеља, 31. јануар 2016.

Словенско наслеђе, садашњост, будућност...

 
 

  28. јануара у Установи културе „Палилула“  одржана је трибина под називом „Словенска култура кроз историју“.  На трибини је било речи о старости и основним одликама наше културе, као и начинима да се та култура очува у времену глобализације.  Следи кратак преглед излагања учесника...

Трибину је отворио Далибор Дрекић, оснивач удружења „Расен“, уједно и организатор догађаја.  Након тога, реч је имала Весна Пешић (издавачка кућа „Пешић и синови“) која се бавила најстаријом цивилизацијом Европе- винчанском.  Данашњи Словени повезани су са некадашњим Винчанима крвним везама, или, говорећи језиком модерне науке, генетиком. Да су Винчани заиста имали исти ген као и данањи Словени показао је Анатолиј Кљосов, на чије се резултате истраживања осврнула и Весна Какашевски. Весна Пешић говорила је и о покушају да се наша култура омаловажи и лажно представи, против чега се треба борити пружањем правих информација. Осим што  издаје књиге везане за живот и духовност Старих Словена, њена издавачка кућа издаје и преводе значајних дела индо-европске културне баштине, коју су стварали и словенски народи. У оквиру издавачке делатности ове куће покренута је, иначе, библиотека која се бави инфо-ратом, а коју ће „Евроазијски пут“ ускоро представити...

 

Следећи гост је био Небојша Јеремић, председник родноверног удружења „Старославци“. Његово излагање тицало се вере наших предака и богова које су поштовали. Споменуо је реконструкције обичаја који су некад вршени, а које Старославци“ данас обнављају. Ово је један од начина да се сачува наша, словенска култура и нематеријално наслеђе наших предака. Далибор Дрекић наставио је где је стао Јеремић и бавио се словенском културом након прихватања хришћанства. У центру његовог излагања био је свети Сава који је изузетно важан за српску духовност. Осим што је говорио о животу и делима Растка Немањића, Дрекић је навео и функције које је св. Сава наследио од словенског бога и родоначелника Срба, Дажбога.

 

 

Иван Вукадиновић, председник скупштине „Евроазијског пута“, причао је о духовним аспектима словенске културе, гледано из угла евроазијског светоназора. Духовност нуди одговоре на "вечна питања": ко смо, одакле смо, куда идемо. У складу са традиционалистичком мишљу, први облик религије представљали су обреди које су изводили главари племена, који су били виђени као мост између овог и вишег света. Није било речи о посебним одликама словенског идентитета, али је указано да Дугинов став како је идентитет датост, те је на тај начин обавезан за онога ко не жели да буде тиква без корена. Словенска духовност (прехришћанска и хришћанска) описана је као духовност северног умереног појаса, са митологијом лепшом него што је имају суседи. Описан је поглед на духовност првих евроазијаца, пре свега њихов однос према православљу. Било је речи и о Шпенглеровом виђењу словенске (руске) културе и саборности као првом и непосредном облику демократије код наших старих, и околних народа.

 

 

Трибину је затворила Весна Какашевски, такође из „Евроазијског пута“. Она је скренула пажњу на то да је словенска култура, као и свака друга култура, угрожена у времену глобализације, која тежи да све културе стави у један калуп. Ту „квази-културу“ која је још увек у повоју, она је упоредила са Франкештајном, створењем састављеним из више различитих делова, које нема своје порекло ни своју животну силу. Да би се наша култура одржала, морамо користити нове медије али и средства модерне уметности, сматра Какашевски. Једно од тих средстава представила је и на овој трибини- родноверни часопис „Славу“  чији је уредник.

 

 

„Евроазијски пут“ се захваљује организаторима, установи културе „Палилула“, учесницима и гостима трибине. Наше драге саборце, Весну Пешић, Небојшу Јеремића и Далибора Дрекића позивамо и на даљу сарадњу, у циљу очувања наше богате, али недовољно познате и признате културе. Слава словенском роду! Част и Традиција!

Нема коментара:

Постави коментар