Evroazijski put

Evroazijski put

петак, 17. јул 2015.

Струјни удар на српску привреду

Евроазијски пут подржава раднике предузећа Српска фабрика стакла из Параћина и Будимка из Пожеге којима прети искључење струје или је струја већ искључена, што доводи до прекида производње, великих штета, угрожавања радних места и могуће еколошке катастрофе. Такође, указујемо на позадину оба случаја, због околности у којима се оба предузећа баш сада налазе. Само треба пратити токове новца!
Будимки су исекли струју због дуга од око 12 милиона динара, који је настао пре и после неуспешне приватизације. Радници су са новим пословодством обновили производњу која је сад поново прекинута. Струја им је искључена два дана пре законског рока. Прети опасност да буде уништено залеђено воће и поврће у вредности од три милиона евра (због тридесет пута мањег дуга). Надлежно министарство није реаговало иако му је указано на проблем.
Српској фабрици стакла биће искључени струја и гас уколико се пословодство те приватне фирме хитно не договори о репрограму дугова од око 20 милиона евра са јавним предузећима "Електропривреда Србије" и "Србијагас", најавили су министри привреде и енергетике Србије. Представници Самосталног синдиката и синдиката "Независност" у Стаклари кажу да би искључењем струје, због дугова, фабрика била дефинитивно заустављена, инвестиције од 116 милиона евра уништене, као и да постоји опасност за град и становнике због еколошке катастрофе. Званично се још не зна ко је већински власник Стакларе, јер Агенција за приватизацију није званично објавила какав је резултат контроле испуњења купопродајног уговора, односно да ли је бугарски конзорцијум који је купио Стаклару испунио све одредбе уговора. 
Стаклара је обавестила Штаб за ванредне ситуације у Параћину да ће у петак, 17. јула, у 12 сати фабрици бити обустављена испорука струје, што би, како је у допису наведено, за последицу имало технолошки прекид рада пећи, настанак великих хаварија, што може довести до експлозија и пожара са несагледивим последицама по живот и здравље запослених и житеља Параћина и могућу еколошку катастрофу.
Шта из ова два случаја можемо закључити? Изгледа као тријумф "тржишне логике" над животом. Јасно се види да дух Шојблеа одавно кружи над српском привредом, као и над остатком Прве Европе коју су Германи прогласили економском периферијом. Овај дух жели да у инвалидска колица гурне сваку привреду која није Немачка.
Гашење производње због неиспуњавања дугова није у логици континенталне телурократске Државе, која не робује Мамону. Такође, тешко да се тако поступа и у западним земљама "Златне милијарде", то је рецепт који намењују "другом, трећем и четвртом свету". Уосталом, проста економска логика нам говори да се поверилац може намирити из пласмана производа свог дужника. Међутим, овде мирише на једну другу, такође економску логику - која се заснива на интересима малог броја људи.
Будимка је већ преживела једну неуспешну приватизацију, радници желе да раде и обновили су производњу. Сада је циљ да се отера у стечај и онда прода за мале паре. Српска фабрика стакла је прошла кроз једну изгледа сумњиву приватизацију, али су ту покренуте инвестиције. Могуће је да је неко бацио око на фабрику и сада користи формалне разлоге и осетљиву ситуацију правно незавршене приватизације да такође за мале паре дође до српске индустрије. При томе се чак ризикује еколошка катастрофа!
У свему овоме сматрамо да има елемената за истрагу надлежних органа, ако би они радили свој посао. Такође, недопустиво је што је у медијима ово све у другом плану, док су у првом плану већ недељама догађаји везани за фамозну годишњицу. Ако медији не информишу јавност, ту улогу морају на себе преузети удружења и сами појединци, користећи интернет као највећи медиј данашњице.

Нема коментара:

Постави коментар