Evroazijski put

Evroazijski put

недеља, 23. август 2015.

Мигранти - расклањамо идеолошке магле и заблуде

Од како је криза са мигрантима ескалирала сведоци смо папагајског понављања теза које се могу само објаснити утицајем идеологије мулти-култи либеализма, или можда материјалним интересима оних који тако причају. Појави се и понека заблуда код можда добронамерних коментатора. Зато треба одговорити на често понављане тезе и могућа питања.
То су избеглице које беже од рата. Нетачно. Србија се не граничи ни са једном земљом у којој је сада ратна зона.
Проста логика нам говори да су мигранти који долазе из Ирака или Сирије од рата избегли у Турску. Или су прошли кроз многе земље у којима се не ратује, ако су из Авганистана или Сомалије. Даља миграција у огромној већини случајева изазвана је економским очекивањима. Не треба да нас збуне потресне сцене, јер њих је било и код ранијих економских миграција (рецимо из Европе у Америку у претпрошлом веку). 
Образац по којем још увек већину чине војно и радно способни мушкарци не одговара бежању од рата, али одговара економским миграцијама. Један од миграната у Србији је недавно рекао да је "жену и децу склонио на сигурно", док је он "морао даље". Зашто и он није остао, како сам каже, на сигурном? Само из економских разлога.
Њихов циљ је да оду даље, кроз Србију само пролазе. Условно тачно, али суштински небитно.
Јер шта ако физички не буду могли даље, што је сасвим могуће, или због наше неопрезности да им дајемо азилантске потврде (Вулин се тиме хвали) нам их врате механизмом реадмисије!? Да ли ће онда да се врате одакле су дошли или остати у Србији? Да ли добијамо проблем који ће трајати деценијама?
То је завера бирократије ЕУ да би се у Србији основао Калифат "Исламске државе". У суштини небитно јер од како градимо центре где ће боравити, спољни непријатељ нам није ни потребан.
Инсистирати на "теоријама завере" је опасно барем из два разлога. Прво, ако прихватимо тезу да нам неко невероватно моћан ради о глави, онда амнестирамо нашу власт од сваке одговорности. Друго, неко ће сигурно оспорити такву "теорију", повешће се непотребна расправа, после које неће ни моћи да се разумно прича о опасностима и одговорности надлежних. Такав сценарио смо већ видели, зар не...
Но, треба указати на опасност од уласка терориста, без обзира ко их доводи. Чисто статистичи - ако је на хиљаду миграната један терориста, у Србију их уђу дневно двојица! Већина миграната су војно способни, уочио је и чешки председник. Ми већ имамо проблеме са вахабијама.
Мађарска граница на којој се подиже зид само је формално спољна граница ЕУ. Тачно, но из тога се не извлаче закључци.
Србија и Македонија су нажалост окружене земљама чланицама ЕУ. Практично сви мигранти већ су ушли једном на територију ЕУ, они који долазе из Грчке, огромна већина, и у Шенген зону. Но, немају копнену везу... Грчка их преусмерава на Македонију, што је барем уз прећутну сагласност ЕУ и можда под притиском Италије. Бирократија ЕУ се показала трагично неспособном, богатије земље чланице сасвим себичним. То је наравно њихово право, али нека нам после не соле памет са "вредностима". Нити треба од нас да очекују другачије понашање. А после свега, неки би и даље у ЕУ. Надамо се да нисте ти непоправљиви случајеви.

Да ли би нам неко замерио ако бисмо се као држава понели другачије? Таква замерка били би очигледно неоснована.
Неко из ЕУ-бирократије је већ рекао како Македонија има право да спречава илегални улазак у своју земљу, односно да сама одлучује ко може ући (што није ни морао рећи, тако је по свим међународним конвенцијама). После тога лако би се одговорило на било какву оптужбу према Србији. Јасно, могуће је замерање у међусобним контактима и нека нова условљавања. Но, нисмо ли томе изложени већ 15 година?! Најбољи лек од тога је да се одбије илузија "шаргарепе", другим речима да се одустане од "европских интеграција", па нам исте не могу условљавати нити нас неким "застојем" уцењивати.
Да ли су у тој Јевропи сви одушевљени нашом тренутном политиком? Тешко, с обзиром да је њихова политика радикално другачија...
Мада се наша власт већ хвали "како се показала" (чега се паметан стиди...) не мора да значи да се у земљама ЕУ на наше потезе тако благонаклоно гледа. Подсећамо да су наши пријатељи из Словачке већ дали (истина благе) замерке на наше либералне законе о мањинским правима, јер то је по њима лош пример. Званична Словачка је сада рекла да ће примити само 200 миграната - и то хришћана.
Нико наравно неће отворено замерити на добродошлици за мигранте. Али могуће да ће неко рећи "онда кад их већ желите..." Можда ће попустљивост изазвана комплексима које неки имају (да случајно не би испали "фашисти") бити наплаћана новим условљавањима. Већи део Европе тврди да су ово економски мигранти, а ми тврдимо другачије... У том случају "европејци" не треба много да се брину - ова власт ће већ бити кооперативна. Али дугорочно нека се и они забрину - ЕУ баш не воли да прима земље са муслиманском већином.
Да ли је ово питање за будуће изборе? Јесте!
Велики либералисти иначе не воле ни сам израз народни сувренитет. Ипак, невољно признају да некад и глас народа треба "ослушнути". Кад се то догађа ако не кад су избори? 
Нека нас не збуни морализирање оних који иначе имају материјалистичке светоназоре. Они су били да Србија не подржава нејач, угрожене Србе, да не бисмо имали санкције или да се не прекину "европске интеграције". Сада кажу да није морално постављати питање мигранта. То је политичко питање и треба да буде расправљано са осталима у предизборној кампањи. Тиме ћемо прекинути спиновање по којем испада да Срби једва чекају да у својој земљи буду мањина...

 


Нема коментара:

Постави коментар