Evroazijski put

Evroazijski put

петак, 18. септембар 2015.

Харангом на једну нормалну власт

 
 

  Евроазијски пут осуђује медијску харангу којој је у Србији изложена мађарска влада само зато што брани своју границу. Ко се сећа периода у којем смо и ми имали некакву војску и у којем су постојали граничари који су чували државну границу, зна да су то озбиљне ствари. Другим речима, суверена власт преко својих органа (војске и полиције) има свако право да спречи илегалне уласке, а који су уласци легални, који не, и које су казне, одлучује суверена нација сама јер има законодавну власт.

 

Мучне сцене у којима се чак и деца појављују нису одговорност мађарских граничара, него организатора нереда који су могли да своју децу склоне (што су неки и урадили). Са друге стране постоји дуга историја злоупотребе деце од стране муслимана, њиховог истурања у прве редове, то су рецимо радили Шиптари од својих демонстрација 1981, па надаље.

 

 

Међународне бирократе задужене за ову област, уосталом, сами су тачно описали правни аспект догађаја. Кажу да Мађарска као и свака земља има право да сама одређује како ће бранити своју границу. Али, и увек дође неко "али", истичу и обавезу да се приме лица која беже од рата и слично... Међутим, и ту истину треба ако нема друге и хиљаду пута поновити - они не беже од рата!

 

Не само то, него мађарске власти сматрају Србију "сигурном трећом земљом" и због непромишљености наших власти који су тим људима допустили да прођу кроз Србију, и дали им нека привремена документа, може да се догоди да велики број њих буде депортован - овде! Евроазијски пут ће се још бавити правним аспектима проблема.

 

Скрећемо пажњу и на безбедносни аспект, с обзиром да је на прелазу Хоргош - Реске већ ухапшен један терориста. Да ли је наша власт ишта урадила да макар процени могућност да су међу мигрантима инфилтрирани припадници "Исламске државе" (ISIL, Daesh), као и могућност да се повежу са домаћим вахабијама!?

 

Евроазијски пут сматра да се треба испитати догађај у којем је наша новинарска екипа била претучена, па тек онда доносити закључци. Одговорни за инцидент би требало да одговарају, са обе стране према ономе за шта су одговорни. Новинари користе своју позицију, па ће се за насиље или било коју неправду над новинаром чути много пре него ако се то догоди "обичном грађанину". Није ту ништа спорно, но када пратимо извештавање о таквом догађају, треба имати и то у виду.


 

 


Нема коментара:

Постави коментар