Evroazijski put

Evroazijski put

четвртак, 8. октобар 2015.

Интервју са Орацијом Маријом Њереом, лидером "Миленијума"

 

 

  Орацио Марија Њере је млади италијански политичар, пријатељ Евроазијског покрета, који је пре четири године основао политичку организацију под називом Европска Комунитаристичка Партија - Миленијум. Ова партија окупља образоване младе људе који се залажу за очување европске културе, традиције и цивилизације кроз међусобну сарадњу и уједињење европских народа, али не у облику Европске Уније, већ посматрањем Европе у геополитичком смислу.

 

 

Који је програм Ваше политичке организације и који начин борбе је присутан?

 

Наша политичка организација је Европска Комунитаристичка Партија. Укратко се можемо описати као Партија Европљана. Заступамо идеју самоопредељења и геополитичког мултиполаризма. Као становници Западне Европе верујемо да је могуће створити праву Европу. Не желимо више зеленашко ропство и политику лажне Европске Уније, али такође не верујемо у фрагментацију нашег геополитичког простора – Европе. Верујемо у Европу у смислу цивилизације, тачније у исто време као поглед на свет и савез различитих идентитета. Верујемо да је неопходно створити Европску државу, али социјалистичку. Наш идеолошки правац је комунитаризам. Нисмо везани за старе идеолошке позиције. Левица и десница су и даље део старог политичког спектра. Верујемо у вертикалну опозицију: либерали против комунитаријаниста. Као комунитаристи верујемо у реинтеграцију свих нивоа идентитета људског живота као што су социјални, цивилизацијски, етнички, радни и слично. Стојимо на страни Државе Рада. То треба да буде Европска Држава, коначно ослобођена од војне окупације НАТО-а и зеленашења. Чврсто верујемо у дијалог међу цивилизацијама. Пријатељски смо расположени и отворени за сарадњу са свим великим цивилизацијама: Руском-Евроазијском, Арапском, Афричком и слично. Такође подржавамо Америчке саборце који се и даље боре за слободу са циљем да створе слободну Америку. Наш циљ је стварање Европе у метаполитичком смислу – културном и политичком.

 

Што се тиче милитаната у организацији – желимо да повратимо храброст и бес европске омладине.

 

Да ли у организацији има младих људи?

 

Нашу организацију чине управо млади људи. Старија европска генерација нам није дала шансу да се осветимо и победимо. Нова генерација рођена у културној пустињи пост-модернизма треба да искористи задњу шансу и коначно покуша да  уздигне Европу или ће она нестати са лица Земље. Зато су организацију створили млади за младе. Наш циљ је да створимо младу Европу - аутентичну и моћну.

 

Шта мислите о рату у Украјини и конфликту између Истока и Запада?

 

Свима је јасно шта се дешава. Више није могуће скривати истину. Медији су прво покушали да сакрију истину, а затим помешају идеје. На почетку су говорили да је Мајдан борба за слободу и добробит њихове домовине. Касније, када је истина изашла на видело и када је нова држава показала шта стварно јесте: група олигарха, криминалаца и крвавих лудака, покушали су да докажу да је у питању идеолошки рат. Наравно да јесте идеолошки, али не као што нам приказују. Прво, није рат између фашиста и антифашиста. Друго, није рат између Руса и Украјинаца. Треће, није рат између добре демократије и лоше диктатуре. То је у ствари тренутак ширег рата за мултиполарни свет. То је рат за самоопредељење и повратак у дубље принципе у политичком окружењу. То је рат између два сукобљена погледа на свет: либералне глобализације с једне стране и свега осталог са друге. Бирамо све друго зато што мислимо да историја није завршена. Бирамо пут рата, јер не можемо више да живимо у овом свету потрошње и баналности.

 

Посетио сам Доњецк на почетку сукоба. Видео сам бруталност рата који су либерали створили Новоруским херојима. Управо то треба да нам покаже да није могуће живети алтернативно у овом културном систему без револуције. Све треба да се промени или ће све променити тебе – вероватно са лошом намером. Ако не желиш да будеш као они, бићеш избрисан са лица Земље. То су учинили са  Србима и сада покушавају да учине и са Новорусима. Требало би да се одупремо, али то није довољно. Требало би да их савладамо са апсолутном вољом и вером у нашу судбину.

 

Шта мислите о Евроазијском покрету?

 

Евроазијски покрет Русије стоји против наших непријатеља и штавише дели наше ставове у глобалу, а то су неопходност уништења једнополарног система и стварања другачије врсте глобализације. Делимо са њима идеју да принципи који треба да воде политичку акцију треба да буду засновани на очувању различитости и да нови субјекат у међународним односима треба да буде концепт Цивилизације. Нећемо се звати Евроазијцима док год смо чисти Европљани са Европским вредностима, путевима, културом начином размишљања и будућношћу. Себе зовемо Европејцима. Ми долазимо из другачијег цивилизацијског амбијента који чини наше народе велики као што су и велики народи Русије – Евроазије. Али – као и Евроазијци и ми смо континенталци. Ми мислимо да је једини начин за напуштање глобалне доминације хегемонске либералне културе, коју предводи америчка суперсила, да та суперсила престане да постоји. А да би се то догодило народи Европе, Русије-Евроазије, Кине и арапског света треба да се уједине на путу братства.

 

Да ли бисте посетили Србију и сарађивали са нашом омладином?

 

Чврсто стојимо уз српски народ. Верујемо да сте намучени, али и даље везани за своје корене, веру и у томе је ваша лепота. Глобалне нихилистичке снаге презиру лепоту, борбу и слободу. У својој теорији мултиполарне реорганизације ми не мислимо у дихотомијама – овде или тамо, бело или црно – већ у терминима апсолутне комплексности. Тако би изгледао савршен свет. Из ове перспективе Србија није тамо или овамо, на граници Европе и Евроазије, већ чвор који спаја те две цивилизације. Не треба да прекинемо чвор, јер ће у супротном наши културни универзуми доћи у колапс. Гајимо посебна осећања према вашем народу. Веровали смо да сте задњи ров у одбрани од демократског бомбардовања. Можда не делимо исту религију или културу, али делимо са вама исти егзистенцијално драматичан тренутак остављености у тамно доба нестајања наше слободе. Морамо да реагујемо! Време је! Време је да станемо раме уз раме у последњем отпору истом непријатељу – непријатељу човечанства.

 

Објашњење: Комунитаризам је филозофија или систем веровања који сматра да је индивидуална слобода могућа само у контексту снажне и уједињене заједнице и да се она може обезбедити само одговорном локалном влашћу која влада у складу са вредностима заједнице.

Нема коментара:

Постави коментар