Evroazijski put

Evroazijski put

субота, 4. април 2015.

Евроазијска идеја:

 "Слобода је од свих ствари најбоља"


 
 

У времену у коме живимо постоје само две идеологије које представљају израз човекове тежње ка слободи- идеологија Евроазије и идеологија БРИКСа. Евроазијска идеја и концепт БРИКСа заправо се могу сматрати само другачијим ликом једне идеје тј. вечне људске идеје о слободи. Данас, нажалост, не постоји друга идеја која би могла да претендује на то место. Колико год екстремно и надобудно ово деловало, за наведену тврдњу постоје основе у реалности. Јер колико год „слободарска“ нечија идеологија била, она није таква у потпуности јер не обухвата читав један део света, један другачији начин размишљања, једану алтернативну политичко-економску визију.
Ма колико отвореног ума били, они који не схватају какво зло представља капитализам нису заиста слободни. Чак и ако живе и делују у складу са етиком и традиционалним системом вредности, уколико одобравају доминацију Запада, још увек нису ослобођени. Борци за људска права, еколози, сви они који се боре за слободу свих и један нормалан живот... Ако подржавају санкције наметнуте Русији и жмуре на то што се убијају Новоруси, што страдају косовски Срби, Курди и остале жртве ИСИСа, противници Боко Харама... ако све то толеришу, никад се неће ослободити окова.
Као идеја слободе, ЕА/БРИКС идеја „покрива“ мноштво слобода... На првом месту, то је слобода политичког и економског деловања или политичко-економске независности. Она у себе може укључивати слободу и право сваке културе на афирмисање својих вредности и традиције. Насупрот ЕУНАТО идеологији, ЕА/БРИКС идеја пре може да се повеже са слободом изражавања и независношћу медија (да није тако, у Русији нико не би могао да види и чује Pussy riot). Ту је и слобода да живимо здраво и да се хранимо здраво, уколико се на то одлучимо....Слобода да очувамо морал и национални идентитет. Слобода да изаберемо да не пропадамо морално и духовно.
Као покрет слободних, евроазијски покрет је нужно антиглобалистички, као, уосталом, и БРИКСова идеологија. Евроазијски покрет се, заправо, пре може назвати „алтерглобализмом“ а ево и зашто... Евроазијци јесу за глобалну сарадњу, али у корист свих народа а не само "Златне милијарде". Као и за размену култура али не и за културну нивелацију или доминацију једног културног обрасца. У случају Европе, ово би био романско-германски образац, кога је Трубецкој још давно разоткрио.
 
 
Дакле, једино што ми евроазијци желимо и за шта се залажемо је слобода. Јер слобода је од свих ствари најбоља (Libertas omnibus rebus favorabilior est). Тежња за слободом која је водила нађе претке покреће и нас, српске евроазијце. Она још увек постоји, мада спутана пониженошћу и малодушношћу, у бићу нашег народа. И полако се буди, јер време је за буђење.
Срби више не желе да буду под окупацијом, желе да имају слободу избора, а не политичке домаће задатке које треба да испуне за прелазну оцену. И све то због уласка у заједницу у којој ће нашу, још увек технолошки и економски неразвијену земљу „појести“ корпорације. Сматрамо да је много боље да се развијемо упоредо са осталим земљама и учествујемо, у сладу са својом понудом и могућностима, у глобалној размени. Како материјалних добара тако и у културној размени. А ствари су врло једноставне...Ми желимо да гајимо и продајемо своје производе, да радимо и зарађујемо, да будемо поштовани. Да поново будемо поносни што смо једна од великих евроазијских култура, а не „европски губавци“ или „европске наказе“. Зато је избор врло лак. И зато се Србија окреће Евроазији.
Буди слободан. Буди патриота. Буди поносан и сећај се предака. Буди евроазијац.

Нема коментара:

Постави коментар