Evroazijski put

Evroazijski put

недеља, 21. јун 2015.

Евроазијске економске интеграције и ми

  

  У последње време стижу добре вести за оне који не траже светлост тамо где Сунце залази (на Западу). Ове вести о економским интеграцијама на ширем евроазијском простору, а са центром у Русији, нећете чути на нашим медијима, или ће вест бити дата без икакве анализе и контекста у којем је објављена. 

Евроазијска економска унија (ЕАУ) и Индија потписали су оквирни договор којим започињу преговор о заједничкој зони слободне трговине. Андреј Слепњев, трговински министар комисије ЕАУ најавио је сличан договор са Ираном. 29. маја Вијетнам је постао прва земља која је потписала споразум о слобдној трговини са ЕАУ.

И поред громогласно уведених санкција и њиховог сталног потенцирања од стране атлантистичких кругова, оне нису зауставиле економску сарадњу између Русије и европских земаља, пре свега Немачке. Гаспром планира проширивање Северног тока са новом цеви капацитета 55 милијарди кубних метара годишње. Тиме ће руске испоруке гаса Европи бити удвостручене. Гаспром, Шел и ОМВ потписали су меморандум о сарадњи, и у заједничком предузећу Гаспром ће учествовати са 51 одсто.


У последње време Грчка је у фокусу економских вести због одбијања да пристане на смањење пензија (које њихов Уставни суд прогласио неуставним), те могућег банкрота, односно избацивања из евро-зоне. Премијер Ципрас се окреће сарадњи са Русијом, те изјављује како Европа није више центар света. Остаје да се види да ли ће грчка влада ипак на крају попустити, међутим и овде је потписан важан економско-енергетски споразум, који је битан и за Србију.

Министар енергетике Руске Федерације, Александар Новак, изјавио је како су Грчка и Русија потписали уговор о продужењу трасе Турског тока кроз територију Грчке. Гасовод ће имати капацитет 47 милијарди кубних метара годишње, изградња ће почети 2016. године и трајати до 2019. Министар енергетике Грчке, Панајотис Лафазанис каже да гасовод неће повезивати само Грчку и Русију, него и народе Европе.

А какво је место Србије у овим интеграцијама? Пошто је Премудри Вођа изјавио да ће Србија потражити "енергетску сигурност" увозом азербејџанског гаса, изгледа као да се сами искључујемо из енергетске и економске будућности ширег региона у којем се налазимо. Међутим, добра вест је одмах стигла од домаћих енергетских стручњака, који кажу да од тога нема ништа, јер је гас из Азербејџана већ потрошен. Изгледа да ће се копља ломити још дуго, барем још годину дана.

Међутим, треба указати на изјаву Роберта Фица, премијера Словачке, да његова земља тражи прикључење на Турски ток преко Бугарске и Румуније. Тако нешто је ипак мало вероватно, с обзиром да су Бугари под америчким притиском већ отказали Јужни ток, док Румуни у истоме нису ни хтели да учествују. Међутим, с обзиром на дугу прелатачку традицију ових земаља, тако нешто није ни сасвим немогуће. 

Тако можемо замислити ситуацију у којој је Турски тог изграђен и заобилази Србију. Позицију Премудрог тада бисмо најбоље могли описати терминима америчких цртаних филмова, који су вероватно и њему најразумљивији. Када некога намагарче, можемо видети како му уместо главе пише SUCKER. Само што би у овом случају то могли сви себи да испишемо на челу... са овако мудрим руководством.

Такође, чекамо да наш Уставни суд по питању смањења пензија поступи исто као и грчки. 

Извор вести: RT

Нема коментара:

Постави коментар