Evroazijski put

Evroazijski put

недеља, 14. јун 2015.

Империје узвраћају ударац


„Хвала на санкцијама!“

Ово је изјавио руски премијер Дмитриј Медведев уочи јунског самита ЕУ у Бриселу. Иако су санкције уведене с намером да се ослаби руска економија, то је очигледно само охрабрило Русију да се окрене азијским земљама. Медведев сматра да је у интересу Русије да изађе на тржишта земаља у региону азијског Пацифика, али и да сарађује са осталим чланицама БРИКСа. Зашто?

„60% светског БДП-а је тамо. Центри светског економског развоја сада су у региону азијског Пацифика као и у земљама БРИКС-а. Зато је за нас веома битно да имамо упориште у партнерским земљама Евроазијског економског савета и земљама азијског Пацифика“, објашњава Медведев.

Једна од земаља БРИКС-а са којом Русија има заиста одличну сарадњу је Кина. Поред гасног споразума, кооперације између „Сбер банке“ и Кинеске развојне банке али и заједничих војних вежби, председник Путин потписао је још један битан споразум о сарадњи са кинеским лидером Сијем. Овај споразум тиче се развоја Евроазијског економског савеза са којим је повезан развој пројекта „Пут свиле“.

„Интеграција Евроазијског економског савеза и пројекта „Пут свиле“ представља један нови ниво сарадње који имплицира постојање заједничког континенталног економског простора“ рекао је Путин.

Запад, дакле, тешко да може да ликује или да се нада некаквој економској пропасти Русије. Објављујући економски рат једном свом непријатељу, Запад је себи створио још једног (и вероватно ће их у будућности бити још више). Како би атлантисти тек прошли са евентуалном војном интервенцијом, велико је питање, с обзиром да неки економски партнери Русије поседују и нуклеарно оружје?*


*овде се нисмо дотакли војне сарадње Русије с Ираном, тј. чињенице да је Русија испоручила Ирану нуклеарно оружје. Иран је, иначе, веома близак Кини тако и да у том смислу можемо говорити о неком будућем војном савезу. За сада је у току „само“ економски рат атлантиста против остатка света, али судећи по актуалном пребројавању снага очигледно је да „Империје“ узвраћају ударац.

Нема коментара:

Постави коментар