Evroazijski put

Evroazijski put

субота, 18. април 2015.

Путиново годишње обраћање нацији

Евроазијски пут се слаже са ставовима које је председник Руске Федерације, Владимир Владимирович Путин, изнео у свом годишњем обраћању нацији. Мада мислимо да свако, па и Путин, може понекад да погреши (овакво виђење је далеко испред оних у Србији који су склони глорификацији, а у пракси најјачи на речима) овога пута се било каквом рационалном анализом тешко може наћи нешто с чиме се не бисмо сложили. Такође, Евроазијски пут се не бави унутрашњом политиком Русије, на руском народу је да сам одлучи ко ће га водити. Но, била би грешка не обратити пажњу на речи које нам указују на данашње стање не само у Русији, него и у свету. Одговарајуће поуке се морају извући.

Санкције уведене Русији су политичке, и не може се скоро очекивати њихово укидање. Реална процена ситуације, а ми у Србији морамо додати да се не може очекивати прекид притисака на Србију да се санкцијама придружи.
Руска економија се стабилизује, и актуелни трендови су повољни. Пошто је изгубила око половине своје вредности, рубља се стабилизовала и вратила ове године петину прошлогодишњих губитака. Треба имати у виду да је инфлација у Русији била далеко испод девалвације, дакле реални ефекти пада валуте још увек постоје (роба јефтинија за извоз, такође је Русија „јефтинија земља“ за туристе и друге посетиоце). Због оваквих ефеката неке друге земље (Уједињено Краљевство, на пример) нису бежале од пада вредности своје валуте. Ми не можемо знати шта будућност носи, али можемо извући трендове, а они су сада повољни.
Америка нема савезнике, само вазале. Апсолутно тачно. Постаје већ заморна потреба Америке да се свуда представља као „суперсила“, да истиче како је број један у свету, чак неку своју (митску!?) „изузетност“. То не би био велики проблем да иза „америчке изузетности“ не остају крвави трагови хаоса – у Украјини, Либији, Сирији, Ираку... Такође катастрофалне су последице њихове политике у земљама као што је Србија, уопште српске земље, на то не треба никога подсећати. Треба имати у виду да ни овде опција тоталног хаоса и „пропале државе“ није напуштена од стране оних који би да нам кроје судбину.
”Русија нема амбиција да постане суперсила, међутим упозорава како ниједна земља неће никада војно доминирати Русијом. Ниједна земља не би смела имати илузије о томе да ће војно доминирати Русијом, никада нећемо то допустити. Русија је спремна суочити се с тим изазовима, политички и технолошки. Имамо све што нам треба, наша војна доктрина, као и наша војна опрема, омогућава нам да без сумње осигурамо руску безбедност – шта додати, шта одузети...
Путин је истакао и да је Русија спремна за сарадњу са западним земљама, али да за ту сарадњу морају бити спремне обе стране. Баш тако како је рекао треба схватити руску стратегију. Евроазијски пут је за сарадњу на ширим просторима Евроазије, не сматра ни један део европске културе суштински туђинским, нити сматра непријатељима или нама странима оне грађане земаља чланица ЕУ који су против те уније. Наравно, за сарадњу морају бити обе стране, што значи да европске земље морају променити своју званичну политику, а то значи да већина њих мора променити своју власт да би до напретка у међусобним односима дошло у будућности. Евроазијски пут сматра и да је тако нешто нужно и у Србији, како би и наша земља била вођена на здравим основама, као што је то случај са Русијом.

Нема коментара:

Постави коментар