Evroazijski put

Evroazijski put

понедељак, 23. март 2015.

Спречимо препакивање јабука



  Евроазијски пут упозорава на опасност да се и Србији забрани извоз воћа у Русију, због могућег препакивања јабука из земаља Европске Уније (којима је Русија увела санкције на извоз пољопривредних производа као контрамеру због њихових санкција према Русији). Извоз јабука у Русију порастао за 48 одсто (118.000 тона), што би свакако био одличан резултат, али само ако је реч о јабукама које су убрали српски сељаци. Ако је реч о јабукама из европских земаља, односно о реекспорту, корист могу имати само различити трговачки лобији, док штету могу имати сви остали. Руско тело за ветеринарску и фитосанитарну контролу, Роселкознадзор саопштило је да „постоји забринутост због значајног повећања извоза јабука из Србије“.
 
Евроазијски пут унапред скреће пажњу да, ако до такве забране дође, биће замена теза свако оптуживање Русије због евентуалног увођења забране или иронисање у стилу „како то наша браћа Руси ...“ – просто, за забрану ће бити криви домаћи криминални кругови и неспособност српске државе да спречи њихове радње.
 

 
 
Такође скрећемо пажњу да су наши економски интереси у односима са Европском Унијом (који не споримо такође постоје) већ били жртва домаће клептократије и тајкуна – када су укинути преференцијали домаћим шећеранама због препакивања шећера које је спроводио директор „европејске“ Демократске странке. Таква мера је такође била легитимна одбрана својих интереса, за коју нисмо могли да кривимо ЕУ, али јесмо могли да кривимо домаће олигархе којима су иначе била пуна уста „евроатланских интеграција“.

Нема коментара:

Постави коментар